POPOVERS – CIASTKO, BUŁKA

Trudno mi określić czym są popovers, ale wiem jedno są smaczne i doskonałe na śniadanie.

Składniki

  • 3 jajka
  • 300ml mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki masła

Dodatek:

  • Kilka truskawek
  • Jogurt naturalny

Sposób przygotowania

  1. Jajka, mleko i roztopione masło miksujemy razem blenderem lub kuchenną trzepaczką.
  2. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby na masie pojawiły się pęcherzyki powietrza.
  3. Jeśli używamy formy do muffinów wstawiamy ją do piekarnika, który nagrzewamy do 210 stopni. (Ja użyłem sztywnych papilotek do muffinów)  Ponadto jeśli mamy standardowej wielkości foremki do muffinów ciasto wlejmy do co drugiej, żeby ciasto miało miejsce na wyrośnięcie.
  4. Ostrożnie wyjmujemy formę, smarujemy ją masłem i napełniamy masą do połowy wysokości. (Do papilotek dodałem łyżeczkę roztopionego masła i uzupełniłem masą)
  5. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy przez 20 min w 210 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 i pieczemy kolejne 15 min. Pamiętamy aby nie otwierać piekarnika.
  6. Upieczone popovers wyjmujemy, nacinamy robiąc dziurę, żeby wypuścić nagromadzone w środku gorące powietrze.
  7. Studzimy przez 1 min w foremce a następnie wyjmujemy i podajemy.

Ja podałem je ze zmiksowanymi truskawkami i jogurtem naturalnym.

Ważne!!!

Popovers są bardzo proste do przygotowania, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach. Ja oczywiście o nich nie pamiętałem, wiec prób było aż trzy. Ale jak to mówią do trzech razy sztuka.

1. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

2. W czasie pieczenia, popovers bardzo rosną dlatego należy ciastem napełnić foremki tylko do połowy. Ponadto jeśli mamy standardowej wielkości foremki do muffinów masę wlejmy do co drugiej, żeby ciasto miało miejsce na wyrośnięcie.

3. Nie wolno otwierać, ani uchylać piekarnika w czasie pieczenia.

Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply