BROWNIE Z TRUSKAWKAMI

Zdecydowanie zaliczamy się do grona miłośników czekoladowych słodkości!

Składniki:

  •  200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady oraz
  • 100 g gorzkiej czekolady do dekoracji
  • 3 jajka
  • 170 g drobnego cukru
  • 135 g mąki
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • kilka truskawek

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować okrągłą foremkę do tarty o średnicy 27cm, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia.

3. W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę i masło orzechowe, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.

4. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu położyć cienkie plasterki truskawek. Posypać pokrojoną w 1,2 cm kosteczkę czekoladą.

5. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie.

Smacznego!

Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply