Czekoladowa tarta z truskawkami

Zaczął się najkrótszy i wyjątkowy miesiąc w roku – CZERWIEC!

Najkrótszy nie ze względu na liczbę dni. Najkrótszy, ponieważ sezon na nasze polskie truskawki trwa zdecydowanie za krótko! A wyjątkowy, bo obfity w kilka ważnych dla NAS uroczystości, którymi mam nadzieję, uda mi się z Wami podzielić.

I wreszcie jakieś ciasto! Zdecydowanie opuściłam się, biorąc pod uwagę moje zamiłowanie do wypieków… Niebawem więcej truskawkowych słodkości, póki co zapraszam do wypróbowania poniższego przepisu:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej – tortowej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie)

Krem czekoladowy:

  • 500 ml mleka
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
  • 2 żółtka
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

Wierzch:

  • około 600 g umytych, obranych truskawek
  • 70 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Ciasto:

  1. Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
  2. Następnie dodać żółtko i zagnieść ciasto. Jeśli będzie suche, to dodać 1 łyżkę wody.
  3. Formę do tarty o średnicy 28 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem (dla ułatwienia powstałą kulę ciasta umieścić między 2 kawałkami folii spożywczej, rozwałkować na grubość około 0,5 cm, następnie zdjąć jedną warstwę folii i przełożyć rozwałkowane ciasto do formy, pozbyć się oczywiście drugiego kawałka folii i braki wykleić ręcznie). Formę z ciastem wstawić do lodówki na około 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut (funkcja góra-dół na drugiej od dołu półce piekarnika).

Krem czekoladowy:

  1. Około 350 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę z żółtkami (wymieszałam trzepaczką). Czekoladę połamać i dodać do gotującego się mleka, mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodać rozmieszaną mąkę z żółtkami, energicznie mieszać, aż powstanie bardzo gęsty budyń. Budyń potrzymać na ogniu, cały czas mieszając, przez około 1 minutę.
  2. Gorący budyń wyłożyć na upieczony spód w blaszce i wyrównać.

Wierzch:

  1. Truskawki przepołowić i poukładać na wierzchu ciepłej tarty, lekko dociskając.
  2. Czekoladę roztopić na parze i ozdobić wierzch tarty.
  3. Tartę wstawić do lodówki na parę godzin.

Smacznego!

Czekoladowa tarta z truskawkami

Pyszna Ramka blog i fotografia kulinarna

Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply