Jogurtowe babeczki na kruchym spodzie

Spód:

  • 100g płatków owsianych
  • 100g wiórków kokosowych
  • 50g migdałów
  • 80g daktyli
  • 80g suszonych śliwek
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 4 łyżki zimnej wody

Daktyle i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.
Płatki, wiórki i migdały drobno zmielić, dodać pozostałe składniki i blendować do połączenia składników. Wylepić spód foremek i włożyć do lodówki.

Pianka:

  • galaretka (w zależności od ilości warstw – jedna lub dwie)
  • 180 g jogurtu na każdą galaretkę
  • amarantus ekspandowany i jaglanka ekspandowana do dekoracji (można zastąpić np. wiórkami kokosowymi)

Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Tężejącą galaretkę oraz 180 g jogurtu miksować na najwyższych obrotach do powstania pianki. Wylać na przygotowany wcześniej spód, wierzch udekorować. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.

Pyszna Ramka blog i fotografia kulinarna

Smacznego!

 

 

 

Pyszna Ramka blog i fotografia kulinarna

Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply