Moja wersja spaghetti carbonara ze szpinakiem zamiast boczku. Sam byłem ciekaw co mi z tego wyjdzie ale uwierzcie jest smaczne.

Składniki (3 porcje)

  1. Makaron tagliatelle 300g (u mnie szpinakowy)
  2. 3 jajka
  3. Ser parmezan 100g (starty)
  4. Świeży szpinak 4 duże garści
  5. Czerwona cebula
  6. 2 ząbki czosnku
  7. Oliwa
  8. Sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy w osolonym wrzątku jakieś 8 minut (al dente).
  • Oddzielamy żółtka od białek. Do miseczki dodajemy żółtka, parmezan, szczyptę soli i słodką paprykę. Mieszamy do gładkości.
  • Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy szpinak i smażymy aż zwiędnie. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Chwilę smażymy aby wyrównała się temperatura składników.
  • Ściągamy z ognia i dodajemy masę żółtkową. Mieszamy.
  • Podajemy natychmiast posypane pieprzem.

Ja dodałem sobie kilka pomidorków koktajlowych.

Smacznego!

 

Mąż i Żona gotują | Blog kulinarny

Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply