Lubię burgery, a że od kilku tygodni w mojej diecie nie ma mięsa, to próbuję różnych wersji. Jako pierwszy prezentuję Wam burger z jajkiem, a już w kolejce burger z fasoli.

PS. Oczywiście do mięsa wrócimy. Razem z Żoną mamy już przygotowanych kilka ciekawych dań.

 

 

Składniki:

  1. jajko
  2. 2 łyżki śmietany
  3. sól i pieprz
  4. bułka
  5. sałata lodowa
  6. sosy według uznania u mnie sos chili, curry i czosnkowy
  7. plaster cebuli
  8. pieczone ziemniaki ( były akurat gotowe, więc dlaczego by ich nie dodać do burgera?)
  9. masło
  10. kilka liści szpinaku

Przygotowanie:

  • Jajko wbijamy do miseczki. Dodajemy śmietanę, sól i pierz. Ubijamy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło. (Ja użyłem małej, aby uformować omlet wielkości bułki) Wlej jajka, nie mieszaj. Przykryj pokrywką, poczekaj, aż spód trochę się przysmaży i przerzuć na drugą stronę.
  • Bułka trafiła na chwilę do piekarnika, aby była chrupiąca.
  • Gdy jajko i bułka są gotowe, łączymy wszystko w całość.

To wszystko. Prosto i smacznie.

 

Ps. Jeśli chcemy dodać do burgera pieczone ziemniaki, musimy przygotowania zacząć od nich. Przepis wkrótce na Pysznej Ramce.

 

Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply