Bezglutenowy chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami

Pierwsze podejście do wypieku chleba- i to jakże zdrowego- zakończone sukcesem.

Składniki:

• 200 g mąki gryczanej niepalonej
• 260 g mąki ryżowej
• 140 g mąki ziemniaczanej (skrobi)
• 80 g mąki owsianej (bezglutenowej)
• 20 g ziaren chia (zmielonych na mąkę)
• 2 łyżeczki soli himalajskiej (białej soli 1,5 łyżeczki)
• opakowanie suchych drożdży (8 g)
• 3 łyżki czubate zmielonego siemienia lnianego
• 120g wrzątku • 5 suszonych pomidorów z oleju (ok 50 g)
• 25 g cukru trzcinowego
• 35 g oleju z suszonych pomidorów lub zwykłego rzepakowego
• 15 g czarnych oliwek
• 400 g wody (temp. pokojowa) +-100 g wody (zależy od konsystencji ciasta)
• 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
• nasiona chia, dyni, słonecznik, sezam do posypania.

 

Przygotowanie:

Mąki mieszamy razem z suchymi drożdżami i solą, przekładamy do miski i ostawiamy.

Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 30 min.

Blenderem rozdrabniamy suszone pomidory, oliwki i dodajemy mieszankę mąk, soli i drożdży, dodajemy cukier, 400 g wody, olej, zioła i mieszamy. Gdyby konsystencja ciasta była za bardzo zwarta dodajemy kolejne 50-100 ml/g wody i mieszamy ponownie. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, ale dającej się łyżką przełożyć do formy. Formę do pieczenia (u nas 2 keksówki o długości 20 cm i 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy olejem (ważne), ciasto przekładamy do formy (3/4 wysokości) i wkładamy do piekarnika, włączamy tylko światło i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30-50 minut. Ciasto powinno unieść się lekko ponad formę, ale nie za dużo. Następnie wyciągamy delikatnie formę/keksówki na zewnątrz i włączamy piekarnik (190 stopni C grzałka góra-dół), chleb delikatnie smarujemy rozbełtanym jajkiem (nie jest to konieczne, ale może nam popękać bez jajka co nie wpływa jednak na smak). Pieczemy ok 50 min (+- 10 minut) , po tym czasie chleb wyjmujemy na kratkę i wyciągamy z formy razem z papierem. Po pół godzinie zdejmujemy papier i studzimy dalej. Wystudzony chleb przechowujemy zawinięty w papier do pieczenia w pojemniku do chleba.

Smacznego!

Bezglutenowy chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami

Pyszna Ramka Mariusz Dyszlewski Fotograf

Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply