Pizza dobra na wszystko!

Dzięki swej prostocie idealna na śniadanie, obiad i kolację!

Składniki

Ciasto (1 porcja):

  • 25 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki kukurydzianej
    • w wersji leniwej – zamiast powyższych można użyć 50 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Sos:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka oregano

Dodatki:

  • cukinia (wstążki)
  • cebula (pokrojona w piórka)
    • te 2 dodatki skropiłam oliwą i piekłam w piekarniku  przez hmm około 6 minut w temp. 180 stopni (można podsmażyć na patelni)
  • kukurydza
  • szynka
  • ser

Dodatki można modyfikować wedle upodobań.

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto mieszamy i wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię, smażymy około 1-1,5 min do powstania bąbelków i przewracamy.
  2. Po przewróceniu ciasta, patelnię zdejmujemy z ognia, smarujemy sosem, kładziemy dodatki.
  3.  Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy około 10 min aż wszystkie składniki będą ciepłe i ser się rozpuści.

Smacznego!

 

 

Pizza z patelni

Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply