Ryżowo-marchewkowy burger

Składniki:

Placki z ryżu
  1. 2 saszetki białego ryżu
  2. Oliwa
Kotlety
  1. 2 szklanki startej marchewki
  2. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  3. 2 cebule
  4. ½ szklanki prażonego słonecznika
  5. ½ szklanki bułki tartej
  6. 4 łyżki mąki
  7. Szczypta chili
  8. 2 łyżki sosu sojowego
  9. ¼ szklanki oleju
  10. Sól i pieprz

Dodatki

  1. Cukinia
  2. 1 papryka
  3. 1 marchewka
  4. Cebula
  5. Łyżka oliwy

Sos curry, czosnkowy, musztardowy według uznania dodać lub nie 🙂

Przygotowanie:

  1. Ugotowany ryż odstawiamy do ostygnięcia. Formujemy z niego placki. Ja skorzystałem ze średniej wielkości miseczki. Wypełniamy ją folią spożywczą, do środka dodajemy odpowiednią ilość ryżu, tak aby placek miał 2 cm grubości. Mocno dociskamy drugą miseczką, łyżeczką, szklanką (czym nam wygodniej), tak aby ryż dobrze się związał. Odstawiamy.
  2. Gotujemy kaszę jaglaną. Proporcja gotowania kaszy jaglanej 2:1 (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy). Kaszę wrzucamy na wrzątek. Gotujemy kaszę do momentu, aż woda wsiąknie w ziarno (około 15 minut). Ściągamy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Wszystkie składniki na kotlety wrzucamy do miski i wyrabiamy rękoma. Formujemy kotlety i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upływie połowy tego czasu ostrożnie przewracamy kotlety.
  4. Czas na dodatki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy startą marchew, pokrojone w cieknie plastry cukinię, paprykę i cebulę. Smażymy na małym ogniu do miękkości.
  5. Wracamy do naszych ryżowych placków. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Ostrożnie wyciągamy placki z folii i układamy na patelni. Smażymy z każdej strony, aż się zarumienią.
  6. Czas na połączenie wszystkich składowych w burgera.

Danie czasochłonne, ale uwierzcie – smaczne!

Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply