Pomarańczowe ciasto

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 4 jajka
  • 6 łyżek słodzidła (ksylitol, erytrol, cukier trzcinowy)
  • 1,5 szklanki mąki (mix ryżowej i kukurydzianej; w wersji leniwej można użyć pszennej)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

  1. Pomarańcze umyj, nakłuj widelcem, włóż do garnka i zalej wodą, tak aby całe były przykryte. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 60 minut. Po odlaniu wody pomarańcze całkowicie wystudź.
  2. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. 2 pomarańcze pokrój w plastry grubości ok. 0,5 cm i wyłóż nimi dno tortownicy.
  4. Pozostałe 2 pomarańcze pokrój na kawałki i zblenduj z olejem kokosowym na gładką masę.
  5. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj słodzidło (np. ksylitol) łyżka po łyżce ciągle miksując, następnie żółtka. Dodaj mąki oraz masę pomarańczową, delikatnie wymieszaj.
  6.  Ciasto przelej do tortownicy na wcześniej przygotowane plastry pomarańczy.
  7. Piecz ok. 70 minut w temperaturze 170 stopni (tryb góra-dół).
  8. Po wystudzeniu ciasto obróć tak, by owoce były na górze.
  9. Kawałki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i udekoruj ciasto.

Smacznego!

 

 

Pyszna Ramka blog i fotografia kulinarna

Pyszna Ramka blog i fotografia kulinarna

Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply