Łosoś z purèe z selera

ŁOSOŚ

Składniki:

  • łosoś
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 plastry cytryny
  • migdały
  • syrop klonowy
  • sól
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Ułóż łososia na foli aluminiowej. Polej oliwą, posyp solą i połóż na nim cytrynę.
  2. Włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez 10 minut.
  3. Polej łososia syropem klonowym. Dodaj migdały i pokrojony w paski czosnek.
  4. Piecz przez kolejne 4 minuty.

 

 

MARCHEWKA I PIETRUSZKA

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 4 pietruszki (korzeń)
  • łyżka masła
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Marchewki i pietruszkę obieramy. Myjemy.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy warzywa.
  3. Smażymy przez 10 minut, często mieszając.
  4. Dodajemy posiekany koperek.

 

 

PURÉE Z SELERA

Składniki: 

  • 2 średnie selery
  • 1,5 szklanki mleka 0,5%
  • 3 szklanki wody
  • łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Selera obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Zagotowujemy mleko, wodę z łyżką soli.
  3. Dodajemy seler i gotujemy do miękkości przez jakieś 35 minut.
  4. Odcedzamy.
  5. Do selera dodajemy pieprz, łyżkę cytryny i masło. Miksujemy.

Smacznego!

 

 

 

 

Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply