Jogurtowe ciasto z truskawkami

Można by rzec: truskawkowy sezon rozpoczęty! Zatem prezentuję Wam przepis na puszyste, dosyć zdrowe i obłędnie pyszne Jogurtowe ciasto z truskawkami, do którego z pewnością wrócicie nie raz!

Składniki:
Spód:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka erytrolu (bądź innego słodzidła np. miodu/cukru trzcinowego)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Nadzienie:

  • 300 g truskawek

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 4 łyżki erytrolu/cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  • Składniki na kruszonkę mieszamy i wstawiamy do lodówki.
  • Przygotowujemy spód: suche składniki mieszamy w misce; jajka ubijamy i miksujemy z jogurtem oraz olejem kokosowym; łączymy z suchymi.
  • Powstałą masę przelewamy do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, układamy przepołowione truskawki, posypujemy kruszonką.
  • pieczemy w temperaturze 180 stopni (funkcja góra-dół) przez około 45 minut.

Smacznego!

Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply