Tortilla szpinakowo-serowa

Składniki:

  • 4 tortille
  • torebka świeżego lub mrożonego szpinaku
  • pół cebuli
  • łyżka oleju kokosowego
  • ser twarogowy około 250 g
  • ser topiony paprykowy
  • 4 plastry sera pleśniowego
  • jogurt naturalny
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i dodajemy pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażamy.
  2. Dodajemy szpinak, smażymy aż „zwiędnie”. Jeśli dodajemy mrożony, to tuż po rozmrożeniu jeszcze chwilę pozostawmy go na patelni, aby odparowała woda.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu naturalnego.
  4. Na środku każdej tortilli rozsmarowujemy łyżkę sera topionego. Dodajemy ser twarogowy, łyżkę jogurtu naturalnego z czosnkiem, szpinak z patelni, plaster sera pleśniowego.
  5. Zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  6. Przecier pomidorowy rozcieńczamy z odrobina wody i smarujemy tortille. Dodajemy również sos jogurtowy.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy tortille przez 20 min.
  8. Podajemy ciepłe. Lepiej wtedy smakuje.

 

 

Tortilla szpinakowo-serowa

Mariusz Dyszlewski Fotograf kulinarny

Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply