naleśnik z makiem i mascarpone | pyszna ramka blog kulinarny

Składniki na naleśniki:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mleka
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki maku

Nadzienie:

  • 250g serka mascarpone
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • Łyżka cukru trzcinowego
  • Pomarańcza

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od nadzienia. Śmietankę z cukrem ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do połączenia składników. Wstawiamy do lodówki.
  2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy mleko, wodę gazowaną, jajka, cukier, sól, mak i olej – miksujemy. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy spód już się zetnie i zarumieni, przewracamy na drugą stronę.
  3. Gotowe naleśniki smarujemy po całości masą i składamy. Dodajemy pomarańczę.

Zajadamy!

naleśnik z makiem i mascarpone | Mariusz Dyszlewski Fotograf
Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply