Groch z kapustą

Groch z kapustą | blog kulinarny

Składniki:

  1. Szklanka grochu łuskanego połówki żółtego
  2. 500 g kiszonej kapusty z marchewką
  3. 3 łyżki oleju roślinnego
  4. 1 cebula
  5. 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, sól i pieprz
  6. mąka ziemniaczana do zagęszczenia.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od opłukania i ugotowania grochu w osolonej wodzie.
    Ok. 30 minut lub do miękkości, od czasu do czasu zamieszać.
    Groch może się częściowo rozgotować.
  2. Kapustę drobniej posiekać i przepłukać na sitku jeśli jest bardzo kwaśna. Włożyć do garnka, zalać wodą, przykryć i gotować do miękkości przez ok. 30 minut. 
  3. Na dużą patelnię wlać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Podsmażać przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Dodać odciśniętą kapustę i mieszając smażyć przez około 10 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać groch, wymieszać i pogotować przez ok. 5 minut. Można doprawić ziarenkami smaku.
  4. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszać z połową szklanki wody i dodać do potrawy, zagotować i zdjąć z ognia.

Smacznego!

Groch z kapustą | Fotografia dań
Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply