Krem z pieczonego kalafiora

Składniki na 1-2 porcje:

  • 1 kalafior
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 czerwonej papryczki chili bez pestek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka wody
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka uprażonego sezamu
  • natka pietruszki do dekoracji

Na zdjęciach widoczne są także pieczone różyczki kalafiora, które można serwować także jako osobne danie/przekąskę:

  • 1 kalafior podzielony na małe różyczki
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki trzcinowego cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
  • 80-100 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Krem

  1. Kalafior podziel na malutkie różyczki.
  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w sporą kostkę.
  3. Cebulę, czosnek, chili i kurkumę zmiksuj z odrobiną wody na jednolitą pastę.
  4. W garnku rozgrzej olej i podsmaż pastę.
  5. Wrzuć różyczki kalafiora, dodaj mleko kokosowe, pomidory, wodę i sól do smaku. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości kalafiora ok. 5 min.
  6. Zblenduj i serwuj z uprażonym sezamem.

Pieczone różyczki z kalafiora

  1. W misce wymieszaj wszystkie przyprawy z oliwą.
  2. Różyczki kalafiora obtocz w powstałej marynacie.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min do zrumienienia (w połowie czasu pieczenia należy przemieszać).

Smacznego!

Mariusz Dyszlewski fotograf dań

Facebook Comments

Leave a Reply