Domowy chleb pszenny pieczony w naczyniu żaroodpornym

Składniki:
– 500 ml ciepłej wody
– 25 g świeżych drożdży
– 1 łyżka cukru
– 2 płaskie łyżeczki soli
– 2 łyżki oleju
– 750 g mąki pszennej

Działamy:

1. Do wysokiego naczynia wlewamy wodę i wrzucamy pokruszone drożdże, mieszamy, aż się rozpuszczą i nie będzie grudek.

2. Dodajemy cukier, sól, olej i stale mieszając stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na tym etapie nie musimy wyrabiać ciasta.

3. Zawijamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 10-12 h, najlepiej na całą noc (ciasto podwoi swoją objętość).

4. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na podsypany mąką blat i chwilę wyrabiamy. Ciasto jest dość luźne, miękkie i bardzo szybko się formuje.

5. Naczynie, z którego wyjęliśmy ciasto ponownie podsypujemy mąką. Odkładamy do niego ciasto i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut do wyrośnięcia.

6. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (tryb góra-dół) wraz z naczyniem żaroodpornym, w którym chleb bedzie pieczony (bez przykrywki).

7. Przekładamy ciasto do gorącego naczynia żaroodpornego, przykrywamy górną częścią i tak zamknięte wkładamy do piekarnika na 30 minut

8. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 25 min.

9. Po upieczeniu wyjmujemy złocisty chleb na kratkę do przestudzenia.

PS Podany z masłem i miodem smakuje wyśmienicie, a w domu pachnie jak w piekarni.

Smacznego!

Domowy pszenny chleb
Facebook Comments

You Might Also Like

Leave a Reply